AKADEMİK DÜNYA "aman çok akademik"

Toplam Görüntüleme Sayısı

21 Mayıs 2018

'Eşcinsellik'



'Eşcinsellik' ile ilgili terimler üzerine bir araştırma yapıyorum bugünlerde. Yeri geldi paylaşmak istedim:


Twittera da yazmıştım, buraya da yazayım. DSM ve ICD en çok ve temel olarak kullanılan psikiyatri tanı kitapları, psikologlar tarafından da başvurulur. (DSM=Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanıyor, şu an DSM-5 kullanılıyor, ilki 1952'de)


1973'ten beri DSM'de eşcinsellik bir hastalık olarak tanımlanmıyor.


1987'de çıkan DSM-3'te ise eşcinsellik tamamen çıkartılmıştır.


Gaylik, lezbiyenlik vs. hastalık değil. Ama cinsel kimlik bozukluğu diye birşey var. DSM-5'te ise gender dysphoria deniyor, cinsel kimlik hoşnutsuzluğu (ya da hoşnut olmama). Tabii, birey durumundan memnunsa yine hastalık falan denmiyor.


Transeksüellikte ise kişi kendini rahatsız hissediyorsa bu durumdan hoşnut değilse o zaman değerlendirmeye alınıyor.


Parafili de ise (cinsel fetişlik vb gibi) başkasına zarar veriyorsa o zaman değerlendirilebilir. Nadiren de olsa travestilerle ilgili durumlar bunun altında değerlendirilebiliyor.


ANCAK, kişi başkasına zarar vermiyorsa ve durumdan memnunsa (yani aşırı hoşnutsuzluk, depresif hal, aşırı utanç, vs. yoksa) yine bozukluk olarak değerlendirilmiyor.



Not: Bu alanın uzmanı değilim, benim uzmanlık alanlarımdan birisi kavramların insan zihninde nasıl oluştuğu ve dilde nasıl ifade edildiği. Cinsel yönelim ve kimlik ile ilgilenen psikiyatri/psikoloji uzmanları daha derin bilgiler verebilirler.