AKADEMİK DÜNYA "aman çok akademik"

Toplam Görüntüleme Sayısı

26 Mayıs 2018

Çeşitli derneklerden eğitim/sertifika vs alanlara


Çeşitli derneklerden eğitim/sertifika vs alanlara yararlı bilgiler:

1. Bir derneğin güvenilir olup olmadığını anlamanın yollarından birisi yönetim kurulunun belli olmasıdır (örn. websitesinde açık bir şekilde yazması). Belirtilmemişse, uzak durmak gerekir.

2. Belli bir alana yönelik bir dernekse yönetim kurulunun o alandan kişilerden oluşuyor olması gerekir (yani :)). Örneğin psikoloji ile ilgili dernek (genelde) psikologlarca yönetilmelidir. Değilse, uzak durmak gerekir.

3. Dernekte eğitim/seminer/sertifika vs düzenleniyorsa bu tür etkinlikleri düzenleyen eğitimcinin kim olduğu, yetkinliği ve yeterliliği açıkça belirtilmelidir. Yani genelde alandan, bilinen, saygın birisi olmalıdır. Bu kişinin verdiği eğitim/seminerle ilgili yeterli yükseköğretim seviyesine sahip olması gerekir. Her lisans/y.lisans mezunu alanıyla ilgili eğitim yetkinliğine sahip değildir. Ayrıca, normal şartlar altında, eğitim/seminer verebileceğine dair yeterliliğe sahip olmalıdır.

4. YÖK, MEB vs bir derneğin eğitimini/sertifikasını neden onaylasın? Dernekler YÖK'e MEB'e bağlı değil ki! Ancak, belli durumlarda izin verebilir. O nedenle YÖK onaylı, MEB onaylı gibi ibarelerin ne anlama geldiği iyi araştırılmalıdır. 


5. Üniversiteler bir derneğin eğitimini/sertifikasını neden onaylasın? Dernekler üniversitelere bağlı değil ki! Ancak, belli durumlarda işbirliği yapabilir. Belli bir üniversitenin bu tür etkinlikleri kendi çatısı altında düzenlemeyip derneklere düzenletmesi de garip.

6. Eğitimcinin verdiği bilgilerin doğru ve akla yatkın olması gerekir. 
Örn. 500bin saat süpervizyon verdi, 100bin saat danışan gördü gibi ifadelerin akla mantığa ve hesaba uygun olmadığı açıktır. 100bin saat danışan görmek demek 70 sene boyunca her gün günde 4 danışanla görüşme yapmak demek :)

Örn. ABD'de Prof. XY'den eğitim aldı vs gibi ifadeler muğlak, ne kadar süre boyunca, ne zaman eğitim aldığı açıkça belirtilmelidir. 'Eğitim almak'tan kastedilen şey açıkça belirtilmelidir. 

(devamı gelecek)




not: Bu arada dernek/vakıflarla ilgili çeşitli araştırmalar yürütüyoruz. Bir makale yazdık, yukarıdaki konuyla direk ilgili değil ama paylaşmak istedim:

Akboğa, S., & Arık, E. (2018). Türkiye’de Sivil Toplum Kuruluşlarının Medyada Görünürlüğü [Media Publicity of Civil Society Organizations in Turkey]. İnsan & Toplum. DOI: dx.doi.org/10.12658/M0224 erişmek için