AKADEMİK DÜNYA "aman çok akademik"

Toplam Görüntüleme Sayısı

05 Mayıs 2019

Lisans eğitimi yetersiz mi?

(Twitterda yazdım, kaybolmasın diye buraya kopyalıyorum)

Lisans eğitimi niye yetersiz olsun ki? Lisans eğitimi bal gibi de yeterli amacına uygun, başka ülkelerde de psikoloji lisans programı bundan çok farklı olmaz. Eğer "piyasanın" istediği başka ek birşeyler varsa onlar da lisans programına seçmeli ders/eğitim olarak konulabilir.


Üniversitedeki öğretim meslek edindirme kursu değil. Ama tabiki mesleğe hazırlık için ek şeyler üniversite içinde yapılabilir. Yoksa hiçbir lisans programı 'meslek-içi eğitim' olarak düzenlenemez.


Yani nedir piyasanın beklentisi? Çözüm üretelim. Temel olarak MMPI (7 saate satıyorlar), WISC (14 saate) gibi bir kaç test kullanımı; terapist olacaklar için 1 terapi eğitimi (60 saate). Bu eğitimleri yapan kişiler sen, ben, öyle uzaydan gelme yetkinlikleri yok.


Lisansta verilen bir dersin ortalama saat sayısı 45. Yani temel olarak piyasanın ne beklediğini ve bunun için kaç ek ders açılması gerektiğini siz hesaplayın. (terapi eğitimi öyle olmaz demeyin, üzerim, prof ali veli 80 kişiyi teorik ayda 1 kere 3 sene keklerken iyi di mi?)


Sallamıyorum, TR'da 1 kere Ölçme/Değ. dersini verdim, üniversitenin danışmanlık merkezindeki bütün testleri derse getirdim, öğrenciler kendi aralarında dolaştırdılar, online bulabildiğim temel test/ölçekleri de gösterdim. Benzer 1 dersle daha bunların uygulaması tamamlanır(dı).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder