AKADEMİK DÜNYA "aman çok akademik"

Toplam Görüntüleme Sayısı

28 Temmuz 2018

Açık Erişim, Paralı Dergi ve akademinin binbir türlü bataklığı


1. Makaleni basması için dergiye para verme. (Tamam biliyorum Nature, Science vs. de para istiyor ama bir düşün. Ama benim yazdıklarıma herkes erişsin, bütün insanlık yararlansın mı diyorsun? Saçmalama kuzen! Geçtim ortalama bir insan, kendi alanındaki insanlar bile yazdıklarını kimi zaman anlamayacaklar -- çünkü(m) uzmanlık böyle birşey)


2. Açık Erişim (Open Access) paralı olmak zorunda değil. Pek Çok iyi veritabanlarında yer alan pek çok iyi dergi Açık Erişim'de ve makale için ne yazar para ödüyor ne de okuyucu.


3. (Paralı) Açık Erişim furyası çıkmadan önce ve şu an geçerli olan sistemde bile en uçmuş dergiler makalenin basılı hali hariç baskıdan önceki halini paylaşmana karışmaz. Basılı haline ambargo koyanlar 6 ay-1 sene bilemedin 2 sene ambargo koyuyorlar. (Ama benim makalemin hemen herkese ulaşması lazım. Değil 6 ay, 1 gün sonra bile bilimsel bulgular değişiyor mu diyorsun? Öyleyse, o işte bir sorun var dostum. Şişirip şişirip yayın yapmayın biraz yazdıklarınızı düşünün. Üretim-tüketim çılgınlığına kapılmayın)


4. Büyük üniversitelerin kütüphaneleri aracılığıyla (abonelikleri ve başka kütüphanelerden ödünç alabilmesi aracılığıyla) zaten her makaleye ulaşabiliyorsun.


5. Açık Erişim olmazsa bilimsel yayınlara ulaşamam diye bir şey yok. Hemen herkes tarafından bilinen illegal yollar da var.


6. Açık Erişim zevzekliğiyle para ödeyerek yayın yapma durumu Özerk, Bağımsız Bilimi ve Bilimci-Araştırmacıları kısa vadede bitirir. Aklını başına al!



Notlar:
Facebookta yazıyordum, kaybolmasın, buraya kopyalayayım: