AKADEMİK DÜNYA "aman çok akademik"

Toplam Görüntüleme Sayısı

22 Şubat 2016

Etik konular: Yazarlık hakkı (1)

Etik konular: Yazarlık hakkı (1) yazı dizisine başlamış bulunuyorum. Bu çok çetrefilli konuda yazmak gerçekten zor. Çünkü etik her bilimsel alanın (hatta her bilimsel topluluğun) kendine göre tanımlayabileceği bir uygulama düsturları bütünü. Kiminin ak dediğine kimi kara diyebilir. 

Ama yine de aşağı yukarı hemfikir olunan konular var tabiki: Akademik dürüstlük, çalmama, vb. Unutmamak gerekir ki bilim ulusal değil evrenseldir. Yaaa burası Türkiye nolcak ki yap gitsin diye bir şey yok yani. Öyle düşünen yazının geri kalanını okumasın :) Bu konuları ayrıntısıyla daha sonra inceleyeceğim. 

Kendi pozisyonum şöyle, bilen bilir interdisipliner alanlarda çalışıyorum, eğitim geçmişim mühendislik, psikoloji, disiplinlerarası dilbilim. Kendimi bir kefeye koyacaksam, insanlar üzerine çalışan bir bilişsel bilimciyim diyebilirim (ama hem bundan öte hem beri, çünkü aslolan araştırma alan(lar)ı, disiplin falan mı kalmış allasen :)). Araştırma yöntemleri, ölçme, etik vb dersleri mühendislik ve psikoloji alanlarında aldım. Doktorada da doktora hocam sağolsun bütün öğrencileri daha laba adım atmadan etik/insan & hayvan üzerine araştırmalar sertifikasyonlarını tamamlatan bir insandı ve ayrıca doktora düzeyinde Responsible Conduct of Science (Biomedical Ethics) dersini almamız da zorunluydu. Doktorayı alalı 6 sene olmuş, baya bir yayın falan yapmışım, araştırma yapmışım. Bişiler biliyorum yani :) Her ne ise işte.

Yazı dizisine yazarlık hakkı (bilimsel yayında yazar olabilme) ile başlamak istedim. Yazarlık hakkı daha araştırma başlamadan ya da herhangi bir kişi herhangi bir noktada araştırmaya/yayına dahil olmadan taraflarca başta konuşulması gereken ve karşılıklı anlaşılması gereken bir konudur! 

Bu konuyu senaryolar üzerinden anlatmaya çalışacağım. Dediğim gibi bildiklerimi ve yorumlarımı katarak yazacağım. Bana katılmak zorunda değil kimsecikler.

1) Makalemi yazdım, bitirdim, bir hocama verdim. Okudu, düzeltti bazı yerlerini (imla vs). Bir kaç öneride bulundu, şunu oku, şuna bak vs. Hocamın yazarlık hakkı var mı? Yani makalenin yazarı hem ben hem de hocam mı? El-cevap: HAYIR!

2) Makalemi yazdım, bitirdim, tıkandım, bir arkadaştan rica ettim. Okudu, düzeltti bazı yerlerini (imla vs). Bir kaç öneride bulundu, şunu oku, şuna bak vs. Arkadaşımın yazarlık hakkı var mı? Yani makalenin yazarı hem ben hem de arkadaşım mı? El-cevap: HAYIR!

devam edecek...

yazının ikincisi burada.